Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Interesujecie sie muzyką klasyczną?

Lululek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc

Temat mowi sam za siebie, interesujecie sie muzyką klasyczna? Utworami Beethovena ?

Piszcie tym temacie smialo :P

Opublikowano

Muzyka klasyczna nie jest na topie. Kiedyś była, owszem, ale głównie dlatego, że nie było innych gatunków muzycznych, teraz je mamy, także Mozart i inni odchodzą w zapomnienie.

Zresztą w obecnych czasach raczej się muzyki klasycznej nie tworzy.

Ja osobiście lubię sobie posłuchać muzyki filmowej, którą w sumie można zaliczyć do klasycznej, ale żeby słuchać prawdziwej klasyki, to nie. :P

Chociaż muszę przyznać, że trance, którego słucham na co dzień jest swoistą futurystyczną muzyką klasyczną, tylko, że w wersji elektronicznej.

Mam jakieś takie zamiłowanie do podniosłych, epickich czy tajemniczych melodii, dlatego w tym gatunku się odnajduję. Oczywiście trance to muzyka taneczna, ale breakdowny, które występują w niemal każdym utworze często są bliskie muzyce właśnie klasycznej.

@down

Czytaj ze zrozumieniem. Napisałem, że mam zamiłowanie do epickich dźwięków, a breakdowny często zawierają wstawki pianina czy skrzypiec, i to właśnie porównałem do muzyki klasycznej... Tak dla jasności.

Opublikowano

1. Muzyka "epicka" to nie muzyka klasyczna.

2. Tak. Lubię czasem posłuchać. Polecam:

In the hall of the mountain king - Edvard Grieg

New world symphony - 4th movement

Jeśli natomiast chodzi o tą "epicką" muzykę to polecam zespół Two steps from hell

Protectors of the earth

archangel

Strength of thousand man

Jeśli chodzi o filmową to jest dwóch jej mistrzów:

Hans Zimmer

Ennio Morricone

1374788544-U921656.png

Opublikowano

Tak jeszcze nawiązując do tej muzyki filmowej, to rzeczywiście Hans Zimmer jest wielkim kompozytorem naszych czasów, tak jak @up wspomniał.

Ktoś gdzieś napisał, że to nie on tworzy dla filmu, tylko film jest tworzony do jego muzyki, i coś w tym rzeczywiście jest.

Jego utwory są zawsze świetnie dopasowane do akcji, według mnie nie ma sobie równych w tym co robi. :)

Opublikowano

Interesować się nie interesuję ale od czasu do czasu zdarzy mi się puścić coś od najbardziej znanych artystów na całym świecie.

Po prostu ma to swój klimat o którym nie można powiedzieć że jest "nijaki" czy coś tego typu.

Tak po za tym często mi się zdarza słuchać OST z gier/filmów które mają jakąś część w sobie z muzyki klasycznej, czy rapu na samplach z tego gatunku.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nasz Frycek to potrafił :D

http://www.youtube.com/watch?v=ElXTywiTam8

Tak po za tym, to nie powiem żebym się interesował ale lubię jak jakiś współczesny zespół czasem wstawi do utworu jakiś klasyczny instrument, tak jak np. kiedyś zespół The Verve do rocka dołączał skrzypce :). Lana Del Rey mnie rozwala z tą harfą i dzwonami w piosence Video Games, plusik dla niej ;)

https://ludomirblog.wixsite.com/mensrightspolska - prawa mężczyzn prawami człowieka

Opublikowano

Muzyki typowo klasycznej jak Mozart nie lubię lecz ubóstwiam instrumenty smyczkowe / klawiszowe. Często są one zastosowane w filmach czy grach jako szybke podniosłe utwory. Szkoda że te instrumenty są coraz bardziej zapominane , a dzisiejsza muzyka ogranicza się do ciągłego walenia basem.

Opublikowano

Raczej nie , lecz niektóre kawałki nawet wpadają w ucho tak jak np. ,, dla Elizy'' .

mihcio15.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...